De Nuvaring en de pil, overstappen en andere ongemakken

Vandaag een ander artikel dan normaal. Niet over mode of beauty maar over anticonceptie.. Weer eens wat anders! Ik ben namelijk een tijdje geleden overgestapt van de pil naar de nuvaring. Ik wil graag mijn ervaringen delen, wellicht dat je er wat aan hebt. Ook al is wat ik ga vertellen misschien een beetje ongemakkelijk en zou ik dat normaal gesproken niet zo snel doen.. Maar sharing is caring dus daar gaan we dan! Voor de enkele man onder ons: doe je “oren” maar dicht;)

Al sinds mijn 15e neem ik elke dag trouw de pil. Ik begon met de pil als anticonceptie, maar vooral ook omdat ik veel last had van mijn ongesteldheid en van puistjes. Daarom kreeg ik de Diane 35. De eerste paar maanden dat ik de pil gebruikte was ik ontzettend emotioneel. Ik kon al huilen als ik een konijntje op tv zag haha! Dat verdween gelukkig. Mijn huid knapte er enorm van op en ik had veel minder last van mijn ongesteldheid. Kortom: ik was blij!
Maar Diane is een zware pil dus ik 2008 stapte ik over naar de Microgynon
30. Een lichter model.. En daar waren de pukkels weer en de pijn bij ongesteldheid was ook weer veel erger. Na een jaar was ik er klaar mee. Op naar een nieuwe pil: Yasmin. Net als Diane een vierde generatiepil. Dat ging prima alles werd weer ‘normaal’. Totdat driekwart jaar geleden de vierde generatiepil weer enorm in opspraak kwam. Toen dacht ik: ok ik zit vanaf mijn 15e tot nu (toen nog) 28e aan dat ding. Misschien toch niet heel goed. Maar wat dan?

Er zijn zoveel keuzes maar wat wil ik eigenlijk? Ik wilde niet zwanger worden, mijn ongesteldheid kunnen plannen en niet teveel hormonen meer nemen. Spiraal was geen optie, dat werd me afgeraden i.v.m. mijn prikkelbare darm. Daarbij wil ik wellicht binnen 5 jaar kinderen dus leek me ook niet handig. Lichtere pil had ik al eens geprobeerd en beviel niet dus dat dan ook maar niet. Na lang wikken en wegen koos ik voor de Nuvaring. Dat is een ring die je inbrengt (zoals een tampon) en vervolgens drie weken laat zitten. Daarna volgt (als je dat wilt) de stopweek en dan is het tijd voor de volgende ring. Prima concept.

nuvaring-en-microgynon-overstappen

Ongeveer 8 maanden geleden stapte ik dan ook over naar de Nuvaring. In het inbrengen moet je even behendig worden maar dat ging al snel prima. Ik was blij. Maar na een tijdje werd mijn huid onrustiger.. Rond mijn kin en kaaklijn kreeg ik veel (onderhuidse) pukkels. Kin en kaaklijn zijn dé plekken waar hormonale acné zich kan vormen. En ook mijn schoonheidsspecialiste vond het opvallend hoe slecht mijn huid en rond die zones ineens was geworden. Niet alleen van buiten maar ook van binnen was het anders. Ik voelde me niet mezelf. Dat is lastig uit te leggen en komt waarschijnlijk ook omdat nogal een lastig jaar heb gehad.

Ik was er klaar mee en ging naar de dokter. Wat nu? Na lang nadenken heb ik er voor gekozen om terug over te stappen naar de pil. Dit keer niet meer naar een vierde generatiepil maar naar een tweede generatie. Kortom, terug naar Microgynon. Nu wel naar eentje lager: 20 mg. Ondanks dat ik er slecht op reageerde in 2008. Het was kiezen uit verschillende kwaden.

Ik gebruik nu sinds een week weer de pil en misschien zit het tussen mijn oren maar ik voel me nu alweer meer mezelf. Gek he? Mijn huid is ook rustiger maar daar durf ik over een paar maanden pas echt uitspraken over te doen.

Mochten jullie willen weten hoe ik over een paar maanden over deze switch denk laat het dan graag weten bij de comments!

Liefs,

Carien

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

 1. Super dat je dit met ons deelt! Ik denk dat elk meisje na dat gedoe over de diane pil wel twijfelt.. dus altijd handig om te lezen!:)

   1. Ow ok, maar ik ben 98% zeker dat je het best wel goed gaat vinden. Graag hoor ik over je ervaring binnen een paar maanden. Succes

 2. Ik gebruikte tot voorheen de nuvaring. Helaas kreeg ik tijdens elke stopweek hoofdpijn en ik had veel last van tussenbloedingen die ooit wel 3 weken aanhielden. Ik accepteerde het tot ik begin febr. in het ziekenhuis belande met onwijze hoofdpijn

 3. Ik zou graag overstappen naar de nuvaring en neem nu de pil! Ik lees overal dat je de ring moet inbrengen tussen de 1e en de 5e dag van je menstruatie. Donderdag moet ik mijn laatste pil nemen, stop ik dan ook de ring erin of wacht ik nog een week tot mijn menstruatie over is? Alvast bedankt als je me kan helpen en je je nog herinnert wat jij gedaan hebt haha!

  1. Goede vraag! Volgens mij ben ik in mn stopweek gestart met de nuvaring. Maar ik zou echt even de apotheek bellen voor de zekerheid! Beter 1x teveel gecheckt dan 1x te weinig denk ik altijd maar. Ik hoop dat ie jou bevalt!

 4. Jouw verhaal lijkt het mijne wel! Ooit begonnen voor mijn huid met Diane, toen over naar de yasmin. (via allerlei andere pillen en de nava ring waar ik niet blij van werd) En toen het slechte pil-nieuws kwam ben ik overgestapt naar microgynon. Helaas kwamen de puistjes in alle heftigheid terug op vooral mijn wangen en kaaklijn. Nu even helemaal gestopt met de pil om te kijken of dat wellicht scheelt maar helaas dat ook niet. Hoe is het nu bij jou, nog steeds aan de microgynon? En hielp dit bij jou tegen de puistjes en dergelijke? Grappige is dat ik net je review las over de bb cream van Garnier (zo kwam ik hier terecht) en dacht: haar huid lijkt op de mijne, maar dan zonder puistjes. Zelfde sproetjes etc, dus ik ben stiekem ook wel benieuwd naar wat voor reiniger ed je gebruikt. Uiteraard is de ene huid de ander niet maar omdat je verhaal zo op het mijne lijkt dacht ik, vragen kan altijd 🙂

  1. Wat vervelend dat je er ook zoveel gedoe mee hebt! Ik ben zwanger dus voorlopig even helemaal geen pillen of nuvaring etc. Ik heb voordat ik zwanger was een tijdje gewoon de ouderwetse manier gedaan (condooms ) omdat ik veel last had van de anticonceptie en we wisten dat we over niet al te lange tijd kinderen zouden willen. Heb dus niet echt tips over wat nu t fijnst werkt bij mij. Ik hoop dat je snel iets vindt wat goed bij je past en waar je niet teveel puistjes van krijgt!

 5. Kan je na de stopweek zomaar overstappen van ring naar pil? Ik ervaar hetzelfde huidprobleem sinds ik de ring gebruik. Dus ik zou graag terug overstappen naar pil. Hoe deed jij dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.