Tips om bloggen en een andere baan te combineren

Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn blog combineer met mijn baan. Het leek me wel leuk om daar een keer een artikel over te schrijven en tips te geven die voor mij werken en die jou misschien ook kunnen helpen. Niet alleen als je een blog hebt maar misschien ook als je iets anders naast je werk doet.

Zelf ben ik naast mijn blog projectleider, een hele verantwoordelijke baan. Ik doe dat 32 uur per week. Dat helpt mij direct al in tijd: ik ben dus op vrijdag vrij. Na mijn werkdag ben ik meestal moe dus meeste werk voor mijn blog doe ik op vrijdag, zaterdag en zondag. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om af en toe niks te hoeven.

Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je blogt. Bij mij staat er elke dag een artikel online maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Hoe meer artikelen, des te drukker heb je het. Bedenk dus ook vooral wat je kunt en wilt. Ik wilde graag elke dag een nieuw artikel online hebben, omdat ik het leuk vindt als bez0ekers elke dag wat nieuws te zien krijgen. En over mode en beauty raak ik nooit uitgepraat 🙂

  • Bloggen is een hobby maar ook een baan

Laat ik beginnen met te zeggen dat bloggen ook een baan is. Je kunt het dan ook alleen doen als je echt passie hebt voor het onderwerp waar je over blogt. Voor mij voelt het niet als werken, maar als een hobby en dat maakt ook dat ik het niet erg vind om er veel mee bezig te zijn. Natuurlijk heb je wel eens een dag geen zin, omdat je bijvoorbeeld moe bent of niet lekker, of gewoon geen inspiratie hebt. Maar ja dat heb je met andere hobbies ook wel eens. Op dat soort dagen hoef je dan ook niet persé iets te doen. Dat brengt mij op mijn volgende tip: plannen!

DSCN2747

  • Plannen & vooruit werken

De belangrijkste tip die ik bloggers met een baan kan geven is: plannen en vooruit werken. Ik heb mijn blog via WordPress. Daar kun je artikelen inplannen zodat ze op het moment dat jij dat wilt online komen. Datzelfde geldt voor YouTube. Super handig! Sommige mensen denken dat ik om 6 uur ’s ochtends achter mijn laptop een artikel zit te schrijven maar dat is niet waar. Ook wanneer ik op vakantie ben verschijnen artikelen automatisch online. Een voordeel van artikelen inplannen is natuurlijk ook dat als je spontaan een etentje hebt ’s avonds, ziek bent, of even geen inspiratie hebt je niet direct in paniek hoeft te raken want je hebt vooruit gewerkt. Dat geeft je wat meer vrijheid. En op dagen dat je barst van de inspiratie en energie kun je juist weer extra veel doen.

DSCN2746

To do-lijstjes

  • Om goed vooruit te kunnen plannen, overzicht te houden, maar ook om voldoende afwisseling in mijn artikelen te houden maak ik to do-lijstjes. Zo heb ik een lijstje waarin in bij hou welke artikelen wanneer online komen maar ook lijstjes met inspiratie voor artikelen, bijvoorbeeld als ik een mooie look in een tijdschrift zie of wanneer ik een nieuwe oogschaduw bij de Etos heb ontdekt. Ik doe dit alles op papier maar dat is natuurlijk ontzettend ouderwets. Maar ik hou er gewoon van. Je kunt dit natuurlijk allemaal ook digitaal doen, scheelt een hoop zooi en papier en je hoeft niet (zoals ik regelmatig doe) te strepen, krassen en pijltjes te zetten.

DSCN2748

  • Slim werken

Als beauty- en fashionblogger kan ik vaak “slim” werken. Ik bedenk van te voren wat handige combinaties zijn voor de artikelen die ik die dag wil maken. Ik begin bijvoorbeeld ’s ochtends met een make-up tutorial, daarna maak ik foto’s van mijn outfit of the day en tenslotte maak ik een filmpje met mijn favorieten producten bijvoorbeeld. Dat scheelt tijd want je hoeft je camera niet steeds opnieuw op te stellen, je make-up hoef je maar één keer te doen etcetera.

  • Plan rustmomenten in

Plan ook tijd in waar je niet aan je blog of je andere baan zit. Hoe leuk je bloggen en je andere baan ook vindt, het kost energie (en het geeft ook vaak energie). Soms moet je ook gewoon even niks hoeven. Vaak krijg je dan ook ineens weer inspiratie. Maar dat niet alleen, de mensen om je heen vinden het vast ook gezellig om je af en toe te zien.

  • Conclusie

Kortom: bloggen en een andere baan zijn prima te combineren als je beiden met plezier doet en goed plant. Ik zou ook zeggen: hou beide banen gescheiden. Het spreekt denk ik voor zich dat je niet onder werktijd gaat bloggen maar ook andersom, bijvoorbeeld je werkmail bij gaan werken terwijl je ondertussen een artikel aan het schrijven bent is ook niet erg handig.

Een aantal dingen heb ik niet benoemd: doorzettingsvermogen, discipline en begrip vanuit je omgeving. Die zijn wel allemaal ontzettend belangrijk. Als ik geen discipline en doorzettingsvermogen zou hebben zou ik echt niet elke dag een artikel online kunnen hebben. En ook als mijn vriend, ouders of vriendinnen het onzin zouden vinden zou het lastig worden. Nu snapt mijn vriend dat ik in het weekend veel tijd aan mijn blog besteed, net als mijn ouders en vriendinnen.

Heb jij een blog of een andere hobby die veel tijd kost? En wat zijn jouw tips om het te combineren met jouw baan?

Liefs,

Carien

Misschien vind je dit ook interessant

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.