Verloofd! En nu? Hoe begin je met het plannen van jouw bruiloft?

Ik ben verloofd! Zo iets bizars! En dan? Hoe begin je met het plannen van jouw bruiloft? Ik had geen enkel idee! Maar gelukkig is daar het wereldwijde web, er zijn tijdschriften, je hoort ineens allerlei trouwverhalen, Say yes to the dress, genoeg plekken om een beetje een beeld te krijgen van wat er moet gebeuren. Het leek me ontzettend leuk om je mee te nemen in het proces van mijn bruiloft plannen. Voor mij is het natuurlijk ook mijn eerste keer en ik ben dol het organiseren van dingen, maar een bruiloft heb ik nog nooit georganiseerd. Sterker, ik ben nog nooit daggast bij een huwelijk geweest, alleen avondgast. Heel bijzonder en bizar dus om dan ineens zelf te gaan trouwen! Vandaag stap 1: je bent verloofd, en nu? Hoe begin je met het plannen en organiseren van jouw bruiloft?

Eerst nog even hèt moment dat Sven mij ten huwelijk vroeg. Het was prachtig en romantisch! Dat kun je wel zien in mijn vlog van die dag.

DSCN2055

Verloofd zijn, dat is heel bizar! Aan de ene kant is het net zo als niet verloofd zijn (ik bedoel je bent nog steeds hetzelfde he haha) maar het voelt ook weer echt anders, heel bijzonder.

Ik ben een planner en organiseer graag dus meteen dacht ik: ok we zijn verloofd, en nu? Wat moet er allemaal gebeuren? Eerlijk is eerlijk, ik had geen enkel idee. Het is niet iets wat je dagelijks doet natuurlijk! Na een lange speurtocht door bladen en op internet heb ik inmiddels wel een beetje een beeld van hoe je kunt beginnen. Vandaag deel ik dat graag.

  • Maak een to do-list

Wat ik heel vaak terug zag is de tip om een notitieblok te kopen en daar alles in te schrijven en plaatjes te plakken ter inspiratie. Ik kocht een notitieboekje bij de Hema met een soort plastic hoesje er omheen waar je ook nog knipsels en bonnetjes in kunt bewaren, dat leek me heel handig. Ook kocht ik een ringband map voor de grotere papieren.

verloofd en nu zelf bruiloft huwelijk trouwen plannen organiseren

 

In het notitieblok schrijf ik alles op wat ik wil onthouden. Zo hebben Sven en ik een gastenlijst gemaakt, ik noteer handige sites, liedjes die ik misschien wil op de bruiloft, dat soort dingen. Dat brengt me op het tweede punt: de gastenlijst.

  • Maak een gastenlijst

Dit is een belangrijke keuze als je gaat trouwen, dit bepaalt namelijk een hoop. Wil je groots trouwen met veel mensen dan heb je automatisch ook een ander soort locatie nodig dan als je het juist heel klein wilt houden. Het is dus raadzaam hier vrij snel mee te beginnen. Bedenk ook of je één gastenlijst wilt of misschien twee omdat je een kleiner groepje als daggast wilt en een grotere groep voor het feest. Dit is ook belangrijk omdat je zo snel mogelijk de datum aan je gasten wilt laten weten.

  • Plan een datum

Ik dacht: ach dat komt wel! Totdat je ineens een uitnodiging van een andere huwelijk krijgt en je denkt: oh misschien had ik wel op die dag willen trouwen. Te laat! En zoals ik net al aangaf is het voor je gasten ook handig om te weten wanneer jij wilt trouwen.

  • Zoek een locatie

Waar wil je trouwen? In de kerk? In een kasteel? Een boederij? Een loods? In het buitenland? Alles kan natuurlijk! Wij wisten al vanaf onze eerste vakantie in Italië jaren geleden: hier willen wij trouwen. De sfeer, het eten, het klimaat, wij houden echt van Italië. Ook hadden we al direct een beeld hoe het eruit moest komen te zien, maar ja zie dat dan maar eens te vinden.

  • Moodboard maken

Iets wat je hierbij kan helpen is een moodboard maken, dat hoeft natuurlijk niet maar het kan wel heel goed helpen om je beeld en de sfeer te bepalen. Niet alleen voor jullie maar ook voor de mensen om je heen die je misschien helpen met het organiseren. Wat voor huwelijk wil je? Formeel of juist informeel? Modern of bohemian? Chic of casual? Koop tijdschriften en ga heerlijk samen een middagje knippen en plakken. Ik moet zeggen dat ik dacht dat er heel veel trouw-tijdschriften zouden zijn maar dat blijkt best tegen te vallen! Ik heb nu alleen ‘Bruid’ en ‘Wit Wedding’ wil ik ook nog graag. Natuurlijk kun je ook uit andere tijdschriften mooie sfeerbeelden halen.

 

 

verloofd huwelijk trouwen zelf plannen tijdschriften bruid

  • Rollen op een bruiloft

Er zijn verschillende rollen op een bruiloft. Wie willen jullie als getuigen? De getuigen tekenen voor jullie huwelijk, de bruid en bruidegom hebben beide één of twee getuigen over het algemeen. Je kunt kiezen voor je ouders, broers, zussen, beste vrienden, wie je maar wilt. Dan zijn er natuurlijk de bruidsmeisjes/jonkers. Dat is optioneel. Het lijkt mij persoonlijk heel leuk om bruidsmeisjes te hebben, maar het hoeft natuurlijk niet. Dan is er een ceremoniemeester (of 2), die kun je zoveel en zo weinig laten doen als je zelf wilt. De ceremoniemeesters zijn al ver voor de bruiloft betrokken en kunnen bijvoorbeeld het draaiboek maken, contactpersoon zijn voor gasten en het vrijgezellenfeest organiseren. Op de dag zelf is de ceremoniemeester kort gezegd degene die zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Het is dus belangrijk om goed na te denken wie je welke rol geeft.

  • Een trouwjurk vinden

En dan het leukste onderdeel (als je het mij vraagt). Het vinden van een trouwjurk! Uren en uren speur ik op internet naar de perfecte trouwjurk. Het is belangrijk om van te voren je budget te bepalen. Daarna kan de jacht beginnen! De eerste keer dat je jezelf in een trouwjurk ziet is zo bijzonder, geniet daarvan! Ga met mensen die dichtbij je staan, die eerlijk zijn en weten wat bij jou past. Begin op het internet maar bedenk ook weer niet al teveel wat je wilt, maar kijk wat jou mooi staat. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat een sweatheart neckline het mooist bij mij zou staan, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen ik hem aantrok bleek  alle aandacht naar mijn voorgevel te gaan, dat is een keuze, maar niet de mijne 🙂

IMG_0903

 

Dit zijn mijn tips voor als je net verloofd bent en aan de slag wilt met het plannen en organiseren van jouw droombruiloft. Natuurlijk moet er nog meer gebeuren, denk aan leveranciers zoals een fotograaf en cateraar, (toekomstig) manlief wil ook een pak aan en ga zo maar door. Je kunt er ook voor kiezen om een weddingplanner in de hand te nemen, die neemt alle zorgen uit handen. Persoonlijk doe ik het liefst zoveel mogelijk zelf, omdat ik nou eenmaal hou van dingen organiseren. Mijn eigen bruiloft plannen lijkt me dan ook geweldig!

Dit is ook mijn eerste bruiloft dus mocht jij nog goede tips hebben plaats ze dan vooral hieronder in de comments! En heel veel plezier met het plannen van jou droombruiloft!

Liefs,

Carien

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

    1. Ah dank je!!! Ja is super spannend (en heel leuk!) Zeker moeilijke beslissingen maar gelukkig zitten mijn vriend (verloofde hihi) wel heel erg op één lijn, dat scheelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.